Zuidewijn / De Stenen Camer / 't huys te Vrijhoeve

Adres Hogevaart 60
Plaats Sprang-Capelle
Gemeente Waalwijk
Datum gegevens wo 20 januari 2021

Het huidige huis stamt uit het einde van de 16e eeuw.

Etymologie:

De oorspronkelijke betekenis is Zuiddijk een dijk die in betreffende heerlijkheid van Noord naar Zuid liep.

Zichtbare toestand: Intact
Dit huis is in 1421 tijdens de Elisabeths vloed verwoest. De naam Zuidewijn ging over naar een op een zandplaat gespaard huis 'De Stenen Camer'.
Deze voorganger was waarschijnlijk gelegen ten Westen van Drongelen en ten zuiden v/d Oude Maas en ten noorden van Waalwijk. De kunstmatige loop v/d huidige Maas ten Noorden van Waalwijk is omstreeks 1900 gegraven. [mededeling J.A. de Roy van Zuidewijn]
Zichtbare toestand: Bevat oude delen
Deze 'Stenen Camer' is dus Zuidewijn gaan heten. Dit is het huidige nog bestaande huis. Het oudste gedeelte is uit de 16e eeuw.

Bezitgeschiedenis:

Het huis is ruim 500 jaar in familiebezit vanaf van der Merwede ( vererfd door diverse families en nooit ver- of gekocht).
Een bijzonderheid is dat een voorvader ridder van der Merwede als kruisridder heeft meegedaan aan het beleg van Constantinopel in 1280? .
Sinds eind 18e eeuw in de familie – de Roy ( van Binckhorst ) – gekomen door huwelijk met een Montens ( v. Suydewijn), haar moeder was een – van Niel –.
De nazaten noemen zich – de Roy van Zuydewijn.
[mededeling J.A. de Roy van Zuidewijn]