De Leidsche burcht

Adres Burgsteeg
Gemeente Leiden
Datum gegevens vr 18 juni 2021

In het centrum van Leiden waar de twee armen van de Rijn samenvloeien.

De burcht staat op een kunstmatige heuvel van 12m hoog.
Het vrijwel ronde bouwwerk heeft een doorsnede van 33,5 m. De tufstenen muur is 6,2 m hoog en heeft een dikte variërend van 80 cm tot 90 cm.
Aan de binnenzijde is een weergang gebouwd op diepe spaarbogen. De weergang is voorzien van kantelen. In de muur en in de kantelen zijn op verschillende plaatsen schietgaten aangebracht.

De hoofdingang van de burcht is uit 1651. Het is een zandstenen omlijsting met marmeren wapenstenen. Boven de ingang is in een zandstenen spitsboog het wapen van de stad zichtbaar. Aan weerszijden staan twee staande leeuwen.

Zichtbare toestand: Intact
Uit archeologisch onderzoek is gebleken dat in de 10e eeuw een kleine heuvel werd opgeworpen. Deze heuvel werd in de 11e eeuw verschillende malen verhoogd tot 9 m en voorzien van een houten gebouw voorzien van een houten toren. Dat was waarschijnlijk rond 1050.
Zichtbare toestand: Intact
Het is niet duidelijk wanneer de stenen burcht is gebouwd. Zeker is dat deze in 1225 aanwezig is. [Orsel, 2023:61]

Het is niet duidelijk wanneer de stenen burcht is gebouwd. Zeker is dat deze in 1203 aanwezig is.

Historische betekenis:

Nadat de troepen van de Duitse Keizer rond 1047 de burchten van Vlaardingen en van Rijnburg hadden verwoest, werd de Leidse Burcht heel belangrijk: graaf Floris I van Holland liet er rond 1060 zijn munten slaan; ook fungeerde de Leidse Burcht als een tolburcht voor passerende schepen.

Wikipedia Burcht
Castlephoto Burcht