Ten/Van Strijen / Slotbossche toren

Adres Kasteeldreef
Plaats Oosterhout
Gemeente Oosterhout
Datum gegevens wo 4 oktober 2023

In Oosterhout noord. Noordwestelijk van de kruising van Bovensteweg en Hoofseweg.

Over van middeleeuwse toestand:

De hoekpunt van de hoofdtoren torent met 26m hoogte uit boven een kelderverdieping. De toren heeft 6 verdiepingen geteld. Zichtbaar zijn de resten van een schouw, vensters, schietsleuven en de aanzet tot een gewelf.

Mogelijk ontleend aan het vroegere graafschap Strya of Strijen [kransberg]

Zichtbare toestand: Intact
In 1324 kreeg Willem van Duivenvoorde huis en heerlijkheid Strijen in erfpacht. Na zijn dood kwam het huis in handen van zijn halfbroer Jan van Polanen. Tijdens de Hoekse en Kabeljouwse Twisten werd het kasteel geplunderd en in brand gestoken. Het kasteel werd niet meer opgebouwd.
Bron: Met de bouw is waarschijnlijk onder Willem Willemszoon van Strijen, kort voor of na de Slag bij Woeringen (1288) een begin gemaakt.
Zichtbare toestand: Ruïne
In 1573 door de Spaanse troepen verwoest, en als steengroeve gebruikt.In 1636 is het een bouwval. In de 18e eeuw werd het grotendeels gesloopt.

In 1932 werd in het kader van de werkverschaffing gegraven rond het kasteel.
In 1974 werd er door lokale amateur archeologen opgravingen verricht op de plaats van de grote toren. [koopmanschap]

Wikipedia Strijen
Castlephoto Kasteel Strijen

Publicaties:

Hans Koopmanschap - Archeologisch onderzoek naar het Huis Strijen en andere West Brabantse kastelen, 2016 -- blz 73-85 (met illustratie)

Bas Aarts - De kastelenbouw langs de Brabantse-Hollandse grens (circa 1290 - circa 1400, 2014 -- blz 9-12, 16-20 (met illustratie)

Paul van Dijk - De Slotbosse Toren; een lange geschiedenis van aftakeling en sloop, 2009 -- blz 1-6 (met illustratie)

M.J. Kuipers-Verbuijs - Ruïnes in Nederland, 1997 -- blz 228-229 (met illustratie)