KastelenInNederland.nl

Burcht Baarn

De resten van een middeleeuwse burcht bij Baarn blijven voorlopig nog wel even onder de grond. Dat verwacht Jan van der Laan, de vrijwilliger van de lokale historische kring die het kasteel afgelopen najaar ontdekte op een oude luchtfoto.

Van der Laan zag de contouren van de vesting toen hij oude foto's van de Britse luchtmacht bestudeerde. Langs de Eem, waar nu de A1-afrit Baarn ligt, was een achtvormig reliëf te zien. Het verenigingsblad van de Historische Kring Baerne publiceerde de vondst afgelopen najaar.

MOTTE

Het gaat zeer waarschijnlijk om een zogenoemde 'motte', een torengebouw en een voorbucht op twee heuvels die werden omgeven door een achtvormige gracht. Een van de huidige sloten volgt duidelijk de contouren in het landschap, alsof hij bewust om het kasteelterrein heen is gelegd.

Mottekastelen beleefden in de elfde en twaalfde eeuw hun hoogtepunt. Uit historische bronnen is niets over de burcht bekend, maar gezien de ligging zou het om een voorganger van Huis Ter Eem kunnen gaan. Dat voormalige kasteel werd in 1347 of 1348 iets noordelijker bij Eembrugge gebouwd als bescherming tegen invallen van de graven van Holland.

Bron: RTV Utrecht

meer info