Nieuwenroy / Nijenrode / Nieuwenrode

Adres Rembrandtlaan nr 25
Plaats Oudheusden
Gemeente Heusden
Datum gegevens ma 6 juli 2020

Locatie:

Op de plaats van de huidige school OBS de Nieuwenroy. De school staat aan de Rembrandtlaan nr 25 te Oudheusden.
De eventuele resten van het Kasteel Nijenrode liggen iets ten zuidoosten van Doeveren tussen de Elshoutse Zeedijk en het afwateringsstroompje Het Loopke.

Over van middeleeuwse toestand:

Alleen de naam van een school dat op de plaats staat van het vroegere kasteel verwijst er nog naar, net als de nabij gelegen kasteellaan. Tot in de jaren 1970 heeft er nog een gedeelte van het poortgebouw gestaan maar is verdwenen door woningbouw.

Nieuw gebouwd op een plaats waar bomen gerooid zijn.

Bezitgeschiedenis:

Onduidelijk is het ontstaan van Nieuwenroy maar vermeldingen van gronden als 'die erffenisse van Nyenrode te heyten plach' (1462) en liggend naast goed van 'heer Ghijsbrechs van Nyenroede' (1497) drukken wel een sterk stempel op het hier bedoelde goederencomplex en hielden een bepaalde ontstaansgeschiedenis levendig. De bezitter in 1462 is Gielis van Wijk, waarnemend kasteelheer van Heusden. Rond 1500 viel het bezit kennelijk (verder) uit elkaar.

Bas Aarts - Een dorp met drie kastelen, 2014 -- blz 51-65 (met illustratie)

Bas Aarts - Het kastelenraadsel van Heusden en Oudheusden, 1996 -- blz 25-28

Tarcisius van Schijndel - Archeologische opgraving van het Kasteel Nijenrode te Oudheusden, 1972 -- blz 166-171