Nemerlaer

Adres Kasteellaan 2
Plaats Haaren
Gemeente Oisterwijk
Datum gegevens ma 14 januari 2019

Ten zuiden van het dorp Haaren.

Over van middeleeuwse toestand:

Op dit moment heeft het een culturele bestemming en wordt het gedeeltelijk bewoond. Fungeert ook als 'stilte-kasteel'. In de kasteelboerderij is de Stichting Brabants Landschap gevestigd.

Etymologie:

De naam is een combinatie van Nemer of Amer, het riviertje achter het kasteel en laer; een open plek.

Afm. hoofdburcht (m) 11,6 x 8,5m
Zichtbare toestand: Intact
Kasteel Nemerlaer wordt voor het eerst genoemd in 1303 als 'woning' van ridder Geerlinck van den Bossche.
Typologie tekst:
Volgens bouwhistorisch onderzoek van Renaud in 1967 zou Nemelaer ontstaan zijn uit een bakstenen toren
Zichtbare toestand: Bevat oude delen
Later werd het aan verschillende zijden uitgebreid tot een veelvormig complex met voorburcht en grachten. Rond 1750 werd het volledig verbouwd tot het huidige kasteel. Rond 1880 werd het aan de achterzijde nog uitgebreid. Na een brand in 1969 werd het gerestaureerd. Op diverse plaatsen is nog middeleeuws muurwerk zichtbaar.
Landhuis

Het was bezit van o.a. de ridders De Rover en de familie Van den Bogaerde van Terbrugge

URL Historisch Nemerlaer
Wikipedia Nemerlaer
Castlephoto Kasteel Nemerlaer

Publicaties:

Wies van Leeuwen - De mooiste kastelen en voorname huizen van Noord-Brabant, 2019 -- blz 19-20 (met illustratie)

Rien de Visser - Ziehier! Kasteel Nemerlaer; een landgoed als cultuurbiotoop, 2018 -- blz 3-51 (met illustratie)

Anton van Oirschot - Kasteel Nemerlaer : Sinds 1303, 2009

Esther Becx - Kastelengids van Noord-Brabant, 1999 -- blz 75 (met illustratie)