Ter Horst / Horst / Hof ter Binnen

Kasteellaan 1

Video:

monument

Ten noordoosten van de plaats Horst, net naast de A73.

Huidige middeleeuwse toestand:

De meeste funderingen en de gracht is aanwezig. Ook de voorburcht wordt in het zicht gebracht. De 10m hoge steenklomp is een hoek van de vierkante donjon. Het terrein zelf is niet toegankelijk maar goed te zien.
Een geconsolideerde ruïne met een uitzichttoren van staal.

1326
Polygonale burcht
Ruïne

Rond 1300 wordt begonnen met een vijhoek van mergelsteen. Rond 1350 werd er een vierkante donjon in gezet. Van Myerlaer liet rond 1400 een voorburg aanleggen. Het geheel lag in een brede gracht. In 1579 werd Ter Horst door zwervende soldaten geplunderd. Ter bescherming werden er twee torens bijgezet. Vincent van Wittenhorst liet het uitbreiden tot een groot renaissance slot. Daarna trad het verval in. Na de 2e WO verviel het Duitse slot aan de staat.

Flokstra, M. - Kastelen in het land van Kessel, 2005 -- blz 167-195 (met illustratie)
Olde Meierink, Ben - Kastelen in Limburg, 2005 -- blz 137-139 (met illustratie)
Kempen, van P.A.M.M. - Voorburcht kasteel Ter Horst, gemeente Horst: een archeologisch onderzoek naar de voorburcht, 2002
Purmer, Michiel - Het vervallen landschap : Kasteelruïnes in het Nederlandse landschap, 1998 -- blz 197-210
Kuipers-Verbuijs, M.J. - Ruïnes in Nederland, 1997 -- blz 186 (met illustratie)