Bergh

Hof van Bergh 8

zalenverhuur / feesten
hotel / restaurant
museum
zalenverhuur / vergaderingen

Locatie:

In het centrum van het plaatsje 's Heerenberg, vlak bij de Duitse grens. Op de flanken van het Montferland en het Rijndal.

Etymologie:

Het nageslacht van Constantinus de Melegarde is zich Monte gaan noemen wat uiteindelijk vertaald is in van den Bergh.

Huidige middeleeuwse toestand:

De zuidoost muur (14e eeuw) en de voorburcht alsmede de vierkante toren (14e eeuw) stammen uit de middeleeuwen. Het kasteel is grotendeels intact met veel laat-middeleeuwse muurwerk.

1207
Ronde of ovale burcht
Intact

Oorspronkelijk een ronde tufstenen toren met een ringmuur uit 1300 omgeven door een gracht. In de 15e eeuw is een vierkante donjon van baksteen ernaast opgetrokken. De donjon is gebouwd op de ringmuur op de plaats van de poort. De poort is verderop geplaatst. Ook is een rechthoekige hoofdvleugel in de 15e eeuw gebouwd.
De voorburcht met 3 hoektorens stamt uit 1400. [kransb1970]

Bezitgeschiedenis:

Henrick van den Berg heeft waarschijnlijk een kasteel op een hoger gelegen deel van Montferland gebouwd. In 1244 staat op het zegel een wapen van den Bergh : een klimmende leeuw in een krans van penningen. Hetzelfde wapen als van de Engelse koningszoon Richard van Cornwall, de opvolger van Willem van Holland als koning van het Roomse Rijk.
Henrick werd opgevolgd door Adam die waarschijnlijk de bouwer is van de ronde tufsteen toren in ca 1250. In de voorste kelder is nog een fragment te zien.

Jas, Jorien - Kastelen in Gelderland, 2013 -- blz 326-329 (met illustratie)
Ruikes, Chris - Het oude kasteel herleefde, 2012 -- blz 1-126 (met illustratie)