Hoensbroek / Gebrookhoes / Ten Broeck / Genbroeck

Adres Klinkertstraat 118
Postcode 6433 PB
Plaats Hoensbroek
Gemeente Heerlen
Datum gegevens di 7 juni 2022

Over van middeleeuwse toestand:

Een intact huis. Het oudste gedeelte is mogelijk het in 1360 gebouwde versterking van Herman Hoen. De muren van het huidige binnenplein zijn opgetrokken op de fundamenten van dit gebouw. De onderste gedeelte van de ronde bakstenen toren stamt uit de tijd van de vergroting (1388).

Zichtbare toestand: Intact
In de eerste bouwfase werd de strecke huysinge gebouwd. Een rechthoekig gebouw (18 x 16m) met muren van ca 1 m dikte. De muren zijn blijven bestaan tot 1643 totdat zij plaats moesten maken voor het huidige binnenplein.
Oorspronkelijk een rechthoekig woonblok later werd de grote ronde toren toegevoegd.
Zichtbare toestand: Intact
In de 2e bouwfase (14e eeuw) werd de ronde toren gebouwd. Met zijn muren van 3 m dikte een waar verdedigingswerk. Daarnaast werd door Herman Hoen een hoog slotgedeelte opgericht. Dit slotgedeelte is in 1717 gedeeltelijk ingestort.
(Bouw)fase 3 - 14e eeuw t/m 16e eeuw
Zichtbare toestand: Intact
In de 3e bouwfase word een toren gebouwd op de plaats van de huidige frontontoren (tussen 1650-1700). In 1717 afgebroken om plaats te maken voor een moderne toren.
Zichtbare toestand: Intact
De 4e bouwfase hield een grote uitbreiding van het kasteel in. Adriaan van Hoensbroek brak het eerste gebouw af en liet vele bijgebouwen aanleggen.
Zichtbare toestand: Intact
In 1717 stortte de middeleeuwse gedeelte in. Het kasteel werd nu geheel 'gemoderniseerd' naar 18e eeuwse opvattingen. Baksteen afgewisseld met mergelhoekblokken en Naamse steen voor de gladde omlijstingen. In de zijvleugel zijn de grote vensters door horizontale banden met elkaar verbonden.

Bezitgeschiedenis:

De reeds in de 12ee eeuw vermelde familie Hoen (Hune) begon in het vierde kwart van de 14e eeuw met de bouw van het oudste kasteel. Deze bouwheer, Herman Hoen was de schout van Maastricht. Omdat hij ook meevocht aan de zijde van de hertog van Brabant kreeg hij de heerlijke rechten van Heerlen. Herman I werd opgevolgd door zijn zoon Nicolaas in 1404.
De zonen van Nicolaas kregen beide het eigendom over Hoensbroek. Tot 1612 bleef Hoensbroek gedeeld bezit.

URL Historisch Hoensbroek
Wikipedia Hoensbroek