Bloemestein / Blommesteyn

Plaats Houten
Gemeente Houten
Datum gegevens do 27 februari 2020

Locatie:

Het kasteelterrein lag in Honswijk, vermoedelijk ten zuiden van kasteel Schalkwijk, niet ver van Schalkwijk, in de gemeente Houten

In 1609 verdwenen.

Bezitgeschiedenis:

In 1313 komt een Sweder van Blomesteijne voor, terwijl in 1330 voor het eerst sprake is van een kasteel. Het was een leengoed van de heer van Culemborg. Het kasteel is voor 1609 verdwenen.

Archeologisch onderzoek:

In 1988 liet de gemeente Houten een bodemweerstandsmeting uitvoeren op het vermeende kasteelterrein door de Stichting RAAP. Maar de uitkomst was teleurstellend: zelfs de plaats van het voormalige kasteel was niet met volledige zekerheid terug te vinden. Dit had tot gevolg dat het kasteelterrein van de lijst van archeologische monumenten werd afgevoerd.

URL Historisch Kasteel Blommesteyn

Afbeeldingen:

Er is een afbeelding bekend van het kasteel van L.P. Serrurier uit ca 1730, dit is echter een fantasietekening.

O. Wttewaal - Kastelen en kasteelterreinen in Houten, 1998 -- blz 35-49