Mheer / Stenen huis

Adres Dorpsstraat 6
Postcode 6261 NJ
Plaats Margraten
Gemeente Eijsden-Margraten
Datum gegevens wo 25 september 2019

Over van middeleeuwse toestand:

(RDMZ) Kasteel Mheer, midden XVII, herbouwd op de natuurstenen grondslagen van een middeleeuws slot, beslaat vier zijden van een binnenhof.

Aan de zuidoostzijde een ronde toren, die met de noord-, oost- en westvleugel het oudste gedeelte vormt. De 17de-eeuwse gevel van de latere voorvleugel is in 1927 vervangen door een imitatie-laat-gotische gevel.

Voorburcht met drie vleugels om een plein, XVII. Aan de noordoostkant een voluutgevel en een ronde toren. Een tweede ronde hoektoren naast de rijke ingangspartij uit 1612.

Zichtbare toestand: Intact
Het kasteel dateert van 1314 als een zaalbouw, in de tweede helft van de veertiende eeuw werd deze uitgebreid met een haaks daarop staande vleugel met aan de oostzijde een schildmuur.
(Bouw)fase 2 - 15e eeuw t/m 17e eeuw, 1e kwart
Zichtbare toestand: Intact
In de 15e eeuw kreeg het kasteel een U-vorm door aan de westzijde een vleugel met de zware donjon te bouwen.
Zichtbare toestand: Intact
In het eerste kwart van de zeventiende eeuw werd het kasteel geheel omsloten door een vleugel op de kopse kant (zuidkant).

Bezitgeschiedenis:

Wilhelmus de Meere had in 1314 een 'Stenen Huis' in leen van het Limburgs leenhof. In de 15e eeuw was het kasteel in handen van de familie van Libeek.

Wikipedia Mheer

A.G. Schulte - Margraten, Mheer en Noorbeek, 1991