Huis te Riviere / Matenesse

Adres Broersvest
Plaats Schiedam
Gemeente Schiedam
Toegankelijk Niet toegankelijk
Datum gegevens ma 24 augustus 2020

Locatie:

Direct naast een modern kantoorgebouw. De gemeente Schiedam had en heeft geen enkel historisch besef.

Het kasteel is in 1351 door burgers van Schiedam deels afgebroken.

Etymologie:

Huis te Riviere heeft zijn naam te danken aan zijn ligging: het stond vroeger in de polder 'Riviere' (oud-Frans voor 'oeverland'), nabij de rivier 'de Schie' [ bron: Mathieu Fannee].

Bezitgeschiedenis:

Gebouwd door Aleida, een dochter van Graaf Floris IV van Holland. Omdat Aleida de burcht zonder toestemming van de Graaf had gebouwd, nam haar neef graaf Floris V het kasteel in beslag en gaf hem vervolgens in leen aan Aleids zoon Floris. In 1339 werd Dirk van Mathenesse ermee beleend. Het kasteel werd in 1575 door Schiedam verwoest opdat het niet als basis voor de Spaanse troepen kon dienen.
In 1590 werd het definitief verwoest.

URL Historisch Riviere
Wikipedia Riviere

Rob Gruben - Viereckige Burgen in den nördlichen Niederlanden. Eine kritische Betrachtung, 2004 -- blz 147-161

Jos Stöver - Kastelen en buitenplaatsen in Zuid-Holland, 2000 -- blz 465

D. Kransberg - Kastelengids van Nederland, 1979 -- blz 160 - 162 (met illustratie)