Oud-poelgeest / Alkema / Aernsteyn / Alkemade

Adres Poelgeesterweg 1
Gemeente Oegstgeest
Datum gegevens wo 29 augustus 2018

hotel / restaurant
hotel / restaurant

Over van middeleeuwse toestand:

Een grondplan geheel volgens de regels van het classicisme opgebouwd uit een samenstelling van rechthoeken. Hierbij zijn twee bouwmassa's te onderscheiden. Het noordwestelijk deel bestaat uit een rechthoekige middenpartij. Daarin is een ruime hal, deze hal wordt door twee vleugels geflankeerd. Hierdoor ontstaat een enigszins U-vormige aanleg. Het huis is een voorbeeld van het sobere classicisme uit de 2e helft van de 17e eeuw met ideale verhoudingen van de diverse bouwvolumes.

Afmeting eiland is 37 x 48mVermoedelijk in 1573 door de Spanjaarden verwoest. [Hermans, Lugt]
Zichtbare toestand: Niet middeleeuws
Constantijn Sohier laat in 1668 een nieuw huis bouwen.

Bezitgeschiedenis:

Het geslacht Van Poelgeest wordt gerekend tot de oudste geslachten van Holland. Hendrik van Poelgeest droeg Oud-Poelgeest in 1320 op aan de burggraaf van Leiden. Sinds 1333 is Oud-Poelgeest niet alleen een ' Wassenaers leen' maar ook ' des burggravens open huis. Het kasteel ging naar de nieuwe eigenaren 'Alckmade' heten. Het geslacht Van Poelgeest was niet uitgestorven, een tak had zich in Groot-Poelgeest (Koudekerk aan de Rijn).

Historische betekenis:

De bekendste bewoner is wel Professor Boerhaave geweest, welke omstreeks 1725 het Kasteel bewoonde. Hij ontving vooraanstaande gasten in de 'Drakenzaal' en plantte uitheemse bomen en zeldzame gewassen en legde een kruidentuin aan.

URL Historisch Oud-poelgeest
Wikipedia Oud-poelgeest
URL Commercieel Oud-Poelgeest
Castlephoto Kasteel Oud-Poelgeest

Freek Lugt - Oud-Poelgeest; van middeleeuws kasteel tot rustpunt in de Randstad, 2014 -- blz 1-207 (met illustratie)

Freek Lugt - Het goed van Oegstgeest : de Middeleeuwen in Oegstgeest, Poelgeest, Kerkwerve, Rijnsburg en Nieuw-Rhijngeest, 2010

Ronald van Immerseel - Kastelenstichting Holland en Zeeland jaarboek 2001-2002; kastelen en buitenplaatsen in en rond Leiden, 2002 -- blz 57-83 (met illustratie)

Anneke Coops - Kastelen en buitenplaatsen in en rond Leiden, 2002

Brigitte Rink-Ensink - Oud-Poelgeest; de geschiedenis van bewoners, huis en tuin, 2002 -- blz 57-84 (met illustratie)

Jos Stöver - Kastelen en buitenplaatsen in Zuid-Holland, 2000 -- blz 126 - 131 (met illustratie)

Robert van Lit - Kastelen en Buitenplaatsen in Rijnland, 1983 -- blz 64 - 67 (met illustratie)