De Skierstins / Idszengha gude / Schira huse / Schierstins

Adres Hoofdstraat 1
Gemeente Dantumadiel
Provincie Friesland
Datum gegevens zo 5 juli 2015

In het dorp Veenwouden schuin tegenover de kerk.

Over van middeleeuwse toestand:

Een middeleeuwse toren met 18e en 19e eeuwse aanbouwen op een omgracht terrein. De woontoren heeft een vierkant grondvlak met een schilddak.

(Bouw)fase 1 - 13e eeuw, 1e kwart t/m 16e eeuw
Afm. hoofdburcht (m) 10 x 8 m
Zichtbare toestand: Intact
De oudste schriftelijke vermelding is uit 1439. Hierin wordt melding gemaakt dat de stins eigendom is van het klooster Klaarkamp.
In de zestiende eeuw werd het wooncomfort verhoogd door de vensters te vergroten en een schouw aan te brengen. De heuvel is afgegraven en de bogen zijn dichtgezet. Ook werd een aanbouw tegen de oostelijke wand aangebracht.
Bron: [elward,1990:53]

Bouwgeschiedenis:

Oorspronkelijk een lage heuvel, daarin waren vier diepgaande kolommen met spaarbogen waren aangebracht. Tussen de 4 kolommen zijn muren aangebracht met schietsleuven. De bewoonbaren ruimte was waarschijnlijk alleen met een ladder te bereiken. Over de kelder bevindt zich een kruisgewelf met spitse schildbogen. Uit de tekening van Stellingwerf blijkt dat reeds vroeg in de 18e eeuw een schilddak en aanbouwen aangebracht waren. Later is de grond rond de voet van de toren verwijderd.

URL Historisch Skierstins
Wikipedia Schierstins
Castlephoto Schierstins

Publicaties:

Erwin Boers - De Schierstins; middeleeuws torenkasteel in Feānwalden, 2016 -- blz 20-22, 86-88, (met illustratie)

Jaap van der Boon - Stinsen in Fryslan: De Schierstins, 2013 -- blz 12-14 (met illustratie)

Paul Noomen - De stinzen in middeleeuws Friesland en hun bewoners, 2009 -- blz 54,59,63,64,200,204,206

Jaap van der Boon - De Schierstins; een ongekende schat, 2008 -- blz 1-64 (met illustratie)

J. de Haan - Groninger Borgen; Adellijke trots in de Ommelanden, 2002 -- blz 12 (met illustratie)