De Skierstins / Idszengha gude / Schira huse / Schierstins

Recreatie
Friesland

museum

In het dorp Veenwouden schuin tegenover de kerk.

Huidige middeleeuwse toestand:

Een middeleeuwse toren met 18e en 19e eeuwse aanbouwen op een omgracht terrein. De woontoren heeft een vierkant grondvlak met een schilddak.

Afmeting hoofdburcht (m)
10 x 8 m
Intact
Bron: De oudste schriftelijke vermelding is uit 1439. Hierin wordt melding gemaakt dat de stins eigendom is van het klooster Klaarkamp.

Oorspronkelijk een lage heuvel, daarin waren vier diepgaande kolommen met spaarbogen waren aangebracht. Tussen de 4 kolommen zijn muren aangebracht met schietsleuven. De bewoonbaren ruimte was waarschijnlijk alleen met een ladder te bereiken. Over de kelder bevindt zich een kruisgewelf met spitse schildbogen. Uit de tekening van Stellingwerf blijkt dat reeds vroeg in de 18e eeuw een schilddak en aanbouwen aangebracht waren. Later is de grond rond de voet van de toren verwijderd.

Publicaties:

Hermans, Taco - Middeleeuwse woontorens in Nederland : de bouwhistorische benadering van een kasteelvorm, 2016 -- blz 187-190 (met illustratie)
Boers, Erwin - De Schierstins; middeleeuws torenkasteel in Feānwalden, 2016 -- blz 20-22, 86-88, (met illustratie)
Hermans, Taco - Woontorens in Nederland; bouwhistorische gids voor middeleeuwse woontorens, 2015 -- blz 200-203 (met illustratie)
Boon, van der Jaap - Stinsen in Fryslan: De Schierstins, 2013 -- blz 12-14 (met illustratie)
Boon, van der Jaap - De Schierstins; een ongekende schat, 2008 -- blz 1-64 (met illustratie)