Schonauwen / Huis de Weteringe / Blancouwen

Adres Granietsteen 50
Gemeente Houten
Bestemming Wonen
Datum gegevens ma 11 januari 2016

In het zuidwestlijk deel van Houten vlakbij het Amsterdam Rijnkanaal.

Over van middeleeuwse toestand:

Een 15e eeuwse toren van 13,5 m hoog rest. In de 19e eeuw is hierbij een rechthoekig gebouw geplaatst.

Gesticht omstreeks 1300. Grote verbouwing in 1668-72.
In de periode 1275-1550 was het een vierkante of rechthoekige burcht.
Alleen de toren rest.

Bouwgeschiedenis:

Over het oorspronkelijke middeleeuwse gebouw uit de 13e eeuw is niets bekend. De eerste tekening dateert van 1646. Hier zien we een vierkante opzet met een omgrachte voorburcht. Via een houten brug kwam men bij de Oostelijke hoektoren die dus tevens als poortgebouw fungeert. Deze toren is verbonden met een weermuur voorzien van kantelen met de nu nog bestaande zuidelijk hoektoren.

Bezitgeschiedenis:

In 1271 gaven de abt van de Norbertijnenabdij Mariëwaard bij Beesd het goed in leen van Hubert van Beusichem. Hij gaf het op zijn beurt in leen van zijn broer Dirk Splinter van Beusichem. In 1305 heedt Dirk een huis te Blancouwen. In 1306 noemde zoon Hubrecht zicht heer van Schonauwen. Jan de zoon van Hubrecht kreeg het kasteel in 1374 in bezit. Jan droeg het voor 1398 aan zijn oom, Otto van Schonauwen.

Wikipedia Schonauwen

Taco Hermans - Woontorens in Zuidoost Utrecht, 2008 -- blz 2-10

P.A.M.M. van Kempen - Kasteel Schonauwen, gemeente Houten: archeologische begeleiding aanleg rioolsleuf en opgraving met beperkingen aanleg pompput, 2006

M.S. Jordanov - Plangebied gracht kasteel Schonauwen, gemeente Houten: archeologisch vooronderzoek: een bureauonderzoek en inventariserend veldonderzoek d.m.v. boringen (karterende fase), 2006

T.A. Spitzers - Houten, Kasteel Schonauwen (2), 2004 -- blz 115-119

P.A.M.M. van Kempen - Houten, Kasteel Schonauwen, 2004 -- blz 114-115

T.A. Spitzers - Houten : Kasteel Schonauwen, 2003

P.A.M.M. van Kempen - Kasteel Schonauwen, gemeente Houten: een archeologisch weerstands- en booronderzoek, 2002

O. Wttewaal - Kastelen en kasteelterreinen in Houten, 1998 -- blz 35-49