Waardenburg / Weerdenburg / Hiern

Plaats Waardenburg
Datum gegevens ma 21 december 2020

Ten oosten van de spoorlijn Culenborg - Den Bosch Net binnen de dijk van de Waal

kantoor
kantoor

Over van middeleeuwse toestand:

Aan de grachtzijde is een restant van een laat 13e eeuwse ringmuur. Aan de oostzijde werd in de 14e eeuw een vierkante donjon met traptorentje opgetrokken die in verlaagde vorm nog steeds bestaat. Grotendeel omgrachte hoefijzervormig kasteel met een voorplein. De restauratie is in mei 2009 voltooid.

Burcht aan of in een waard, een buitendijks gebied.

Zichtbare toestand: Intact
Op 5 augustus 1265 gaf graaf Otto II van Gelre toestemming aan Rudolph de Cock om te "timmeren", maar het bouwwerk mocht niet meer kosten dan 300 Leuvense Ponden. De woontoren werd uitgebreid met een ringmuur met aan de zuidzijde een houten zaalgebouw.
De eerste woontoren uit 1265 is waarschijnlijk een houten toren geweest. Hij stond vermoedelijk op het voorplein mogelijk op een motte. In 1283 werd een zaal en een ronde toren opgetrokken (nu verdwenen). In 1355 liet Johan de Cocq, de 4e heer van Waardenburg aan de oostzijde een grote vierkant donjon met ringmuur en een voorburcht bouwen. Deze zware verdedigingstoren had vier verdiepingen.
Op een motte.
Typologie Polygonale burcht
Zichtbare toestand: Intact
De prins van Oranje nam in 1574 het kasteel in, hierbij werd de gehele zuidkant vernield. Het kasteel bleef onbewoond tot 1627. Johan Vijgh wilde de ruïne weer bewoonbaar maken maar moest stoppen wegens geldgebrek. Het huis raakte weer in verval. In 1895 wilde Jacob baron van Pallandt het kasteel bewonen en liet het restaureren.

URL Historisch Waardenburg
Wikipedia Waardenburg
Castlephoto Kasteel De Waardenburg

Publicaties:

R. Dell'aira - Van stulpen en rocailles; Ornamenteel beeldhouwwerk en de schelp als leidmotief, 2020 -- blz 65-82 (met illustratie)

Jozefien Haagen - Kasteel Waardenburg; weerbaar en veelzijdig, 2009 -- blz 1-144 (met illustratie)

Jozefien Haagen - Kasteel Waardenburg : Weerbaar en veelzijdig, 2009