Verwolde


Voldoet aan definitie
voldoet
URL Historisch
Wikipedia
Kastelenlexicon
Rijksmonumentnr
Postcode
7245 TL
Adres
Jonker Emilelaan 4
Plaats
Laren
Gemeente
Lochem
Provincie
Gelderland
Commentaar? hier
Toegankelijk
Zomerseizoen
Coördinaten RD x - y
223,600 - 468,500
Coördinaten dec nbr -ol
52.2004030 - 6.3919060
Datum gegevens
vr 6 april 2012

Functies:

zalenverhuur / feesten
museum
trouwlocatie
zalenverhuur / vergaderingen

Toelichting functie(s):

Landgoed is vrij toegankelijk; kasteel en tuinen vormen een museum; oranjerie beschikbaar voor zakelijke bijeenkomsten en feestelijke gelegenheden.

Kastelen in de omgeving

in de omgeving

Bouwgeschiedenis:

Stichting
1346
Zichtbare toestand:
Bevat oude delen

De eerste schriftelijke vermelding dateert uit 1346, toen Derck van Keppel eigenaar was. Het middeleeuwse huis was op verdediging ingesteld. Rond 1500 raakte Verwolde betrokken in de politieke strijd tussen de hertog van Gelre en de bisschop van Utrecht. Hertog Karel veroverde het nabijgelegen Lochem en bezette Verwolde. De verdedigingsgordel rond het huis, die uit drie wallen en drie grachten bestond, kon niet verhinderen dat de manschappen van de bisschop van Utrecht Verwolde in 1510 innamen. Het huis werd afgebroken en de verdedigingswerken werden geslecht. In het midden van de 16de eeuw verrees er een nieuw huis, waarvan in de 18de eeuw weinig over was. In 1738 kocht Evert Jan Benjamin van Goltstein Verwolde ten behoeve van zijn dochter en schoonzoon Allard Philip van der Borch. Hun zoon Frederik Willem gaf in 1775 aan de stadhouderlijke architect Philip Willem Schonck opdracht een nieuw huis te ontwerpen, dat het eerste in neoclassicistische stijl in Gelderland was. Doordat de bouwheer persoonlijk de leiding van de bouw op zich nam, werd Verwolde in negen maanden gebouwd. De uitvoerige correspondentie tussen bouwheer en architect bleef deels bewaard en documenteert de bouw van Verwolde op unieke wijze. Nadat het huis in 1890 al een aantal vernieuwingen had ondergaan, vond in 1926 een ingrijpende modernisering plaats naar ontwerp van architect M.A. van Nieukerken. Aan de noordzijde werd een toren toegevoegd. Het huis kreeg een nieuwe kap, het interieur werd vernieuwd en Verwolde werd van modern comfort voorzien, zoals elektriciteit, centrale verwarming en telefoon. Zes generaties van de familie Van der Borch hebben elk een persoonlijk stempel gedrukt op het huis, de tuin en het park van Verwolde. In 1977 kwam, na twee eeuwen, een einde aan de particuliere bewoning door de familie Van der Borch. Toen droeg A.Ph.R.C. baron van der Borch van Verwolde de zorg voor de instandhouding van huis en tuin aan Geldersche Kasteelen over.

Publicaties:

Jas, Jorien - Kastelen in Gelderland, 2013 -- blz 307-309 (met illustratie)
Bierens de Haan, J.C. - Geldersche kasteelen; tot defensie en eene plaissante wooninge, 2000 -- blz 24 (met illustratie)
Janssen, Hans Louis - 1000 jaar kastelen in Nederland, 1996
Bierens de Haan, J.C. - Huis Verwolde Laren (Gld), 1996
Harenberg, Jan - Kastelen en landhuizen rond Lochem, 1989
meer...