Nederhemert

Adres Kasteellaan 1
Datum gegevens za 19 december 2020

Bij het dorp Nederhemert-zuid in de Bommelerwaard.

kantoor
kantoor

Over van middeleeuwse toestand:

Het kasteel is geheel gerestaureerd en is als kantoor in gebruik genomen. Gebruik makend van de ruïne uit de 2e WO, is het kasteel gerestaureerd. De woontoren is zo oorspronkelijk mogelijk gebleven. De overige delen zijn inwendig voorzien van pleisterwerk en geschikt gemaakt voor verhuur.

De woontoren uit ca 1300 is in verschillende fases uitgegroeid tot een groot edelmanshuis.
(Bouw)fase 2 - 14e eeuw t/m 15e eeuw
Zichtbare toestand: Intact
In de 14e eeuw is de woontoren verbreed tot een zaal. Er werd een weermuren toegevoegd met een toren op de noordoosthoek en op de noordwesthoek een ronde toren.
(Bouw)fase 3 - 15e eeuw t/m 16e eeuw
Zichtbare toestand: Intact
In 1480 ontstond een keukentoren op de noordoosthoek, omstreeks 1500 werd de poorttoren vergroot en er werd een eetzaalvleugel gebouwd.
In de 19e eeuw was het kasteel het meest volledig. In 1944 werd het kasteel in brand geschoten. Na drie dagen was het kasteel grotendeels verwoest.
Bron: [Jas,2013]

Bezitgeschiedenis:

Gesticht in 1300 door een lid van de familie Hemert. Door het huwelijk van Heilwich van Hemert met Lubbert Torck ging het kasteel en de heerlijkheid in 1517 over in het geslacht Torck.

Vooral van betekenis door het Boheems gewelf wat zich onder de woontoren bevindt.

URL Historisch Nederhemert
Wikipedia Nederhemert

Publicaties:

Mariëlle Bakker - Vernietiging en wederopbouw Nederlandse kastelen en buitenplaatsen tijdens de Tweede Wereldoorlog, 2016 -- blz 50-56 (met illustratie)

Charlotte van Emstede - Kasteelruïnes en reconstructies; een analyse van de herbouw van Nederhemert, 2010 -- blz 86-106 (met illustratie)

J.C. Bierens de Haan - Kasteel Nederhemert; een eeuwenlang bestaan, 2005 -- blz 1-144 (met illustratie)

André Viersen - Kasteel Nederhemert : Aanvullend bouwhistorisch onderzoek gedurende de restauratie in de periode 2003-2004, 2005

M. Witteveen-Jansen - Kastelen en vestingwerken in de Bommelerwaard, 2004

Corien van der Stelt - Rondgang door kasteel Nederhemert, 2004 -- blz 1-34 (met illustratie)

J.C. Bierens de Haan - Geldersche kasteelen; tot defensie en eene plaissante wooninge, 2000 -- blz 29 (met illustratie)