Popkensburg

Plaats Sint Laurens
Provincie Zeeland
Datum gegevens wo 25 november 2020

agrarisch
agrarisch

Bezitgeschiedenis:

Claes van Borssele, liet het kasteel in 1353 verbouwen. In 1426 werd Adriaan van Borssele de nieuwe eigenaar van Popkensburg. Deze bezat ook het kasteel te West-Souburg waar hij aan het einde van zijn leven woonde. Vermoedelijk is Popkensburg sindsdien door een slotbewaarder bewoond. Door vererving kwam het vervolgens in handen van de heren van Veere. Maximiliaan van Bourgondië (1514-1558), die in 1553 nog een verbouwing op Popkensburg liet uitvoeren, overleed berooid in 1558, waarna heerlijkheid en kasteel publiek verkocht werden. Philibert van Serooskerke en Arend van Valckensteyn werden ieder voor de helft de nieuwe eigenaar. Philibert en Arend waren Spaansgezind, zodat Popkensburg tijdens het beleg van Middelburg in de jaren 1572-1574 een sterke Spaanse bezetting had en het kasteel niet door de Geuzen werd verwoest.
Nadat de eigenaar Jhr. Mr. L. de Witte van Citters in 1862 was overleden, verkocht zijn erf­genaam het slot in 1863 voor afbraak. Ook de boschrijke omgeving werd herschapen in vlak bouw- en weiland. Het huis was toen juist een eeuw in bezit van de familie Van Citters geweest.

L.H. Vogel-Wessels Boer - Popkensburg, 2006 -- blz 26-43

J.P. van den Broecke - Middeleeuwse kastelen van Zeeland, 1978 -- blz 42 (met illustratie)