De Haere / Ter Haar

Adres Haereweg 4-8
Plaats Hengforden
Gemeente Olst-Wijhe
Datum gegevens zo 7 februari 2021

Alleen bedrijfsfeesten.

Over van middeleeuwse toestand:

In hoofdzaak 17e eeuws gebouw met vele 19e eeuwse aanpassingen. In de tuin aan de zuidoostkant van het hoofdgebouw staat een folly, die min of meer de vorm had van een middeleeuws poortgebouw.

Zichtbare toestand: Intact
Akte uit 1329 waarin de verdeling tussen Zweder en Roderik van Voorst hun goederen worden toebedeeld [Kreek,1999:5]. Pas in 1559 wordt de -waarschijnlijk boerenhoeve- verbouwd of vervangen door Hendrik van Oldeneel tot de kern van de huidige havezate.

Bouwgeschiedenis:

Waarschijnlijk wordt het goed voor het eerst genoemd in 1329, wanneer sprake is van het goed 'ter Hare', maar pas in 1394 komt de eerste duidelijk aanwijzing van het goed 'Haere'. Het is vermoedelijk een tijd lang een boerenhoeve geweest, maar in 1559 wordt er een huis gebouwd. In 1675 telde het huis vijf vuursteden en één oven. Eind 17e eeuw is het huis verbouwd op zodanige wijze dat nog slechts voor vier vuursteden belasting betaald moest worden. In 1768 is het huis op grootschalige wijze verbouwd. In de 19e en 20e is het veelvuldig verkocht

Wikipedia Haere

Publicaties:

Willemieke Ottens - Groene parels in Overijssel; wandelen door lommerijke landschapsparken 1780-1830, 2019 -- blz 126-127 (met illustratie)

J.G.C. Kreek - De Haere, 1999 -- blz 1-44 (met illustratie)

Albertus Jans Mensema - De havezaten in Salland en hun bewoners, 1983 -- blz 232-239 (met illustratie)

H.W.M. van der Wyck - Overijsselse buitenplaatsen, 1983

Henri Wolter Matteus van der Wijck - Overijssel '69, 1969 -- blz 40