Nijenrode

Adres Straatweg 25

Alleen de funderingen van de woontoren zijn nog middeleeuws.

Typologie Polygonale burcht
Afm. totaal terrein (m): 30 x 30
In 1481 belegerd, geplunderd en in brand gestoken. In 1495 hersteld.
Zichtbare toestand: Intact
Op 11 maart 1511 werd het kasteel veroverd door de Utrechtenaren geholpen door de Geldersen. Het kasteel werd deels verwoest.
Zichtbare toestand: Intact
In 1594 in ieder geval weer geheel hersteld. In 1632 is het kasteel op de grote toren na gemoderniseerd. In 1673 door Zwitserse troepen vernield en pas in 1675 weer hersteld. De oorspronkelijke woontoren is bij de restauratie aan het begin van de 20e eeuw geheel afgebroken en weer herbouwd. De woontoren stond op een vijfhoekig plein met een poorttoren, de huidige klokketoren.

Bezitgeschiedenis:

Nijenrode is in het midden van de 13e eeuw gesticht door Gerard Splinter van Ruwiel. Hij kreeg het huis in 1311 in leen van de Hollandse Graaf Willem III. Ruwiel speelde geen rol van betekenis in de Hollandse politiek. Wel was hij als maarschalk belast met de belegering van Kasteel Brederode. In 1536 werd Nijenrode als ridderhofstad aangemerkt. Van het geslacht Nijenrode ging het kasteel in 1545 naar het geslacht Bongard.
In 1673 werd het kasteel door de Fransen verbrand, het werd verkocht aan de Amsterdamse koopman Johan l Ortt.
In 1853 werd het publiek geveild. De industrieel Willem Hendricus de Heus kocht het kasteel. Daarna is het kasteel verhuurt. Het werd verkocht van de een naar de ander in 1907 kocht de koffiehandelaar Michiel Onnes, hij liet het kasteel in de staat brengen zoals het nu nog is.
In 1950 kwam het kasteel in handen van de stichting Nijenrode

URL Historisch Nijenrode
Wikipedia Nijenrode
Castlephoto Kasteel Nijenrode

Publicaties:

Ben Olde Meierink - Nijenrode; burcht buitenplaats Business Universiteit, 2016 -- blz 1-111 (met illustratie)

Arie Manten - Twee nieuwe kastelen en drie doodslagen: Breukelen-oost in de vroege 14de eeuw, 2011 -- blz 35-51

M.A. Dukes-Greup - Vecht en Veste, 1993

E.B.J. Postma - Kasteel Nijenrode, 1984 -- blz 1 (met illustratie)