Duurstede / Wijk bij Duurstede

Langs de Wal 6

zalenverhuur / feesten
zalenverhuur / vergaderingen

In stad Wijk bij Duurstede. Aan de zuidzijde van het centrum.

Huidige middeleeuwse toestand:

Het huidige complex wordt gedomineerd door de hoge ronde z.g. Bourgondische toren en de vierkante toren. De feitelijke ruïne bestaat uit gevelresten van de voormalige woonvleugels aan de west- en zuidzijde van het kasteelcomplex, de zuidwestelijke hoektoren en de gedeeltelijk weer opgemetselde poorttoren.

Afmetingen toelichting:
In 1456 werd het verworven kasteel door bisschop David van Bourgondië in een vierkant kasteel herschapen.
Bron: In een beleningsoorkonde uit 1322 wordt het kasteel Duurstede voor het eerst genoemd. Uit de oorkonde blijkt dat de bewoners de heren van Zuylen, het kasteel al enige generaties bezaten.

Publicaties:

Hermans, Taco - Middeleeuwse woontorens in Nederland : de bouwhistorische benadering van een kasteelvorm, 2016 -- blz 67-68 (met illustratie)
Hermans, Taco - Woontorens in Nederland; bouwhistorische gids voor middeleeuwse woontorens, 2015 -- blz 80-83 (met illustratie)
Hermans, Taco - Woontorens in Zuidoost Utrecht, 2008 -- blz 2-10
Wevers, Leo - Duurstede - eine Residenz des Utrechter Bischofs David von Burgund, 2004 -- blz 59-68