Stapelen

Adres Prins Hendrikstraat 47
Plaats Boxtel
Gemeente Boxtel
Toegankelijk Niet toegankelijk
Datum gegevens di 20 september 2022

Over van middeleeuwse toestand:

Het kasteel Stapelen, van oorsprong stammend uit het einde van de dertiende eeuw. Dit 13e of 14e eeuwse deel ligt ten noorden van het huidige Stapelen. Het huidige kasteel stapelen is waarschijnlijk de voorburcht. Tot de oudste delen behoren de kapel en de ridderzaal, die nog de 14e eeuwse kap en het tongewelf heeft. In 1858 liet de toenmalige eigenaar het kasteel Stapelen door architect Goyaerts helemaal vernieuwen. Uit die tijd stammen de kantelen, vensters en bouwsels in neogotische stijl. De hoofdvormen uit de 17e eeuw bleven bewaard.
Het kasteel is vanaf het begin van de 19e eeuw een klooster. Met uitzondering van de tweede wereldoorlog is het tot 2018 klooster gebleven. Daarna is het verkocht aan een belegger.

Bezitgeschiedenis:

In 1288 kreeg Willem van Boxtel en Kuyck het kasteel in leen van de Brabantse hertog Jan I. Willem was gehuwd met Maria van Diest een zuster van de bisschop van Utrecht.
Hun zoon Willem trouwde met gravin Cuningonde van Dalen en Diepenheim. Ook zij krijgen een dochter die gehuwd was met ridder Dirk van Me(e)rheim.

Wikipedia Stapelen
Castlephoto Kasteel Stapelen

Publicaties:

Adriaan van Abeelen - Geschiedenis van de heerlijkheid Boxtel-Liempde en kasteel Stapelen, 2022 -- blz 1-216 (met illustratie)

Esther Becx - Kastelengids van Noord-Brabant, 1999 -- blz 35 - 38 (met illustratie)

Hans Louis Janssen - 1000 jaar kastelen in Nederland, 1996 (met illustratie)