Nieuwe kastelen

Kasteel Almere

Kasteel Almere
Kasteel Almere, artist impression

Waar 50 jaar geleden nog water was, is nu de plek waarop een kasteel verrijst. Het was de bedoeling om hier een 4-sterren hotel met meer dan 200 kamers en ca. 2000 m2 aan vergaderruimten te realiseren.
Als voorbeeld werd kasteel Jemeppe uit de Belgische Ardennen genomen. Het complex zou bestaan uit betonen casco omkleed met ca. 700.000 17e eeuwse kloostermoppen. Deze kloostermoppen zijn afkomstig van twee kasteelruïnes in Hongarije, waar deze stenen met de hand zijn afgebikt.

kasteel Jemeppe
kasteel Jemeppe

Voor de kasteeldaken en het bijkomend lood- koper en zinkwerk is de firma Engelberts b.v. in de hand genomen. De leien zijn specifiek op kleur en karakter geselecteerd uit een Spaanse groeve van Samaca.
Het kasteel biedt ruimte aan de grootste kruidentuin van Europa, een romantische tuin met twee doolhoven en een multifunctioneel ruitersportveld. Op het terrein zullen naast het kasteel twee bijgebouwen worden gerealiseerd, die een onderkomen bieden aan een congreszaal van 2000m2 en diverse winkelgelegenheden.
Deze bijgebouwen zouden worden opgetrokken in dezelfde stijl als het kasteel. Helaas gebeurt er sinds 2002 niets meer. [RTL-nieuws,2022-09-29] De RABO wil het kasteel kopen en er 850 woningen in en om het kasteel bouwen.

Kasteel Almere
situatie (7 juni 2010)

 

De gemeenteraad is voorstander van het plan om het kasteel af te bouwen (november 2007).

Zie ook: kasteel Almere